خانه طباطبایی ها
بنای بینظیر طباطباییها یکی از معروفترین بناهای دوره قاجار است و در سال ۱۲۵۰قمری به دست یکی از تاجران مشهور و ثروتمند آن دوره به نام سیدجعفر طباطبایی در شهر کاشان ساخته شد. این خانه ۴۷۳۰ مترمربع مساحت دارد و ساخت آن تقریبا ۱۰ سال به طول انجامیده است.علی مریمی کاشانی، معمار سرشناس آن دوره، مسئولیت طراحی و ساخت این بنا را بر عهده داشته است.
خانه طباطباییها سه بخش اصلی دارد که شامل بخش اندرونی، بخش بیرونی و همچنین بخشی مختص خدمه است. این بنا در محله سلطان امیراحمد کاشان واقع شده که یکی از محلههای قدیمی و سنتی شهر کاشان به شمار میرود.
معماری این خانه همانند دیگر خانههای متعلق به دوره قاجار بهصورت کاملا درونگرا و اسلامی ساخته شده، به این شکل که بههیچوجه در فضای بیرونی نمیتوان محیط داخلی خانه یا اتاقها را مشاهده کرد. خانه طباطبایی ها شامل ۴۰ اتاق، چهار حیاط، چهار سرداب یا زیرزمین، سه عدد بادگیر و دو رشته قنات است.
زیباترین قسمت خانه، شاهنشین است. این اتاق هفتدری، زیبایی و عظمت بهخصوصی دارد و میتوان در جایجای آن ظرافتها و تزیینات بینظیری مشاهده کرد. آیینهکاریها، گچبریها، مقرنسبندیها همه و همه به زیباترین شکل ممکن در کنار هم قرار گرفته است. در بخش جلویی شاهنشین، ایوان آینه قرار گرفته است. در طراحی سقف ایوان آیینه از الگوها و قالبهای اصیل فرش ایرانی الهام گرفته شده و با وجود فانوسهای آویز، زیبایی آن دوچندان شده است.
علاوه بر حیاط بیرونی، دو حیاط دیگر که به نسبت کوچکتر است در بخش درونی و همچنین یک حیاط هم برای خدمه خانه تعبیه شده است. در وسط حیاط بیرونی حوضی بزرگ قرار گرفته و در دو طرف آن باغچههایی بهشکل هندسی هشتضلعی واقع شده که بهصورت کاملا قرینه نسبت به هم است و زیبایی ویژهای به فضا میبخشد.